IGEN. Én is szeretnék FELTÖLTŐDNI! - Ide írd az email címed:

MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

Funkcionális takarítás /nem csak anyukáknak/

Miután végigjártam az előző cikkemben leírt gondolati kirándulást, arra jutottam, hogy a lakás nem arra való, hogy egyfolytában takarítsuk. Nem egy múzeum, nem kirakat, amit másoknak mutogatunk, aminek csillogni, villogni kell. A lakásunk az otthonunk és elsősorban működőképesnek kell lennie. Vagyis fontosabb, hogy használható legyen, mint hogy szép és tiszta. Ha nem tudjuk rendeltetésszerűen nyugodtan használni, mert attól félünk, hogy koszos lesz, az katasztrófa. Viszont! Ha túl koszos, kupis, attól nem csak a közérzetünk lesz rossz, de a lakás használhatatlanná is válik. Ez szintén tarthatatlan állapot. Hol van hát, az arany középút?Ez a funkcionális takarítás.
Ez csupán annyit jelent, hogy mielőtt nekiesnénk a takarításnak gondoljuk végig, hogy a lakás használhatósága szempontjából mi a legégetőbb tennivalónk. Például:
   - Mit fogunk legközelebb használni?
   - Mit használunk a legtöbbet?
   - Mit használunk a lakásban minden nap?
   - Mindezek mennyire vannak használható állapotban?
Ha az ez alapján felállított fontossági lista szerint haladunk, annak több előnye is van. Először is nem veszünk el a részletekben, a lista segít az adott feladatra koncentrálni. Másodszor nem esünk a maximalizmus hibájába, nem suvickolunk addig, amíg seggen nem csúszik a légy, csak addig, amíg az adott dolog használható nem lesz, majd lépünk a következő tételre a listán. A motivációnk is könnyebben felébred, hisz nem időpocsékolásról van szó, hanem egy olyan dolog rendbetételéről, amit hamarosan használni szeretnénk. További lendületet adhat, ha előre tervezünk. Ha használat előtt még ki is kell takarítanunk az adott területet, esélyes, hogy felhúzzuk magunkat, vagy elmegy az egésztől a kedvünk. Viszont képzeljétek csak el, milyen jó, reggel a tiszta ebédlőasztalt látva, tudni, hogy valaki gondolt ránk előző este.
Az, hogy kinek mit jelent a használható, nagyon egyéni. Ha például a vécét csak felnőttek és csak rendeltetésszerűen használják más alapossággal kell kitakarítani, mintha a gyerekek rendszeresen lenyalogatják a peremét. És persze nem kell megvárjuk, hogy valami használhatatlan állapotba kerüljön. Nem is az a lényeg, hogy mit mennyire, mikor pucolunk le, hanem, hogy a fejünkben szétválasszuk, hogy mire van szükség a használhatósághoz, és mi az, ami már csak esztétikai probléma (vízcseppek a mosogató tálcában). Hogy csak a szememet szúrja ez az iratkupac, vagy már egyetlen papíromat sem találom? Ezzel a hozzáállással lehetünk a leghatékonyabbak.
Ha a lakásunk épp használhatatlan állapotban van, ne mardosson a bűntudat, hogy pocsék háziasszonyok vagyunk. Ez nem visz előbbre. Azt tartsuk a fejünkben, hogy a lakás használati tárgy és mint ilyen hamar bekoszolódik. És nem kell a listánkon egy óra alatt végigsöpörni mint a hurrikán. Csak azt kell szem előtt tartsuk, hogy ha kitakarítjuk az adott területet, akkor legközelebb kényelmesebb lesz használni.
Ha a lakásunk már használható állapotban van (ezt két gyerek mellett elérni nem is olyan egyszerű), először is legyünk nagyon büszkék és pihenjünk. Ha ezek után még mindig buzog bennünk a tettvágy, folytathatjuk a szépészkedéssel és letörölhetjük az utolsó pacát is az üvegajtókról, és gyönyörködhetünk benne, csak közben tartsuk észben, hogy mit miért csinálunk.

Mert az otthonunk nem arra való, hogy takarítsuk, hanem arra, hogy használjuk!


A én lakáshasználhatósági listám a funkcionális takarításhoz, másfél szobára:
(A tied ettől nagyban eltérhet. Lehet, hogy te nem szeretsz főzni, viszont a kedvenc időtöltésed az ablakon át a kertben gyönyörködni, így fontos a tiszta üveg. A listámat csak azért írtam le, hogy lássátok mire gondoltam.)

Alap: (amit napi szinten használunk)
- étkező asztal (napi 5x eszünk itthon a gyerekekkel, kulcsfontosságú)
- wc, bili
- mosogatás (tiszta-e a gyerekek kedvenc étkészlete)
- padló (konyha, étkező, nappali, gyerekszoba, fürdő) - ádáz harc a szétszóródó játékok és kajadarabok ellen
- mosás (van-e tiszta ruha, amit felvegyünk)
- mosdók
- kád
- kanapé
- ágyak
- pelenkázó

Emelt szint: (főzés, játék, stb.)
- mosogató
- főzőlap és konyhapult
- hűtő
- nappali szőnyeg
- gyerekszoba szőnyeg
- terasz
- tükrök
- kilincsek
- csellengő dolgok  (amik régóta nem találják a helyüket)
- táska (minek cipelem három hetet magammal azt a matchboxot?)
- játékok (mama, hol van a lila pöttyös pónilovam a fenekén sárga csíkokkal? mama, mamaaaa!)


Nem akkor vagyok nyugodt és elégedett, ha a listáimon minden ki van pipálva. Igazából ritkán jutok rajta végig. De ettől még nem mardos a bűntudat. A kiegyensúlyozottsághoz elég azt tudnom, hogy ha végigmentem az alap dolgokon, akkor működni fog a nap, ha holnap főzni fogok, akkor a konyha mely része kell tiszta legyen, ha vendégek jönnek, le tudjanak valahova ülni, stb. Nekem ez segít a lényegre koncentrálnom és kevesebbet bosszankodnom.

Próbáljátok ki és írjátok meg a véleményeteket, tapasztalatotokat, saját listátokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése