IGEN. Én is szeretnék FELTÖLTŐDNI! - Ide írd az email címed:

MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

Takarítás vagy istentisztelet?

Ti hogy szoktatok takarítani?

Van, hogy elkezditek az egyik sarokban és végig mentek az egész lakáson? Van, hogy csak hétköznap takarítotok? Van, hogy csak szombaton? Van, hogy egyfolytában? Van olyan, hogy túl nagy a kupi ezért ma már bele se kezdtek? Van, hogy csak anyukátok/vendégek kedvéért takarítotok ki? Van hogy azt sem tudjátok hol kezdjétek? Van, hogy belekezdtek valamibe, de nem fejezitek be? Van, hogy patyolat tisztaság van, amire vigyáznia kell minden családtagnak, ha jót akar? Van olyan, hogy van kedvetek takarítani? Van, hogy csillognak a csapok, de a konyhapultra egy gyufaszálat sem lehet rátenni? Van, hogy a takarítás olyan érzés, mint a foghúzás? Van, hogy ez a kedvenc időtöltésetek és büszkék vagytok az otthonotokra? Van gyereketek? ...

Nekem van! Van ilyen is, van olyan is, van gyerek is, kettő is. Egyszóval van. Méghozzá káosz. Az van.

De!

Amióta gyerekeim is, meg önálló háztartásom is van sokat gondolkodtam a háztartás-takarítás problémáin. Tudom a takarításon nem gondolkodni kell, hanem csinálni. De nekem az elmélkedés sokkal jobban megy, és az ember szívesebben csinálja azt, ami megy neki. Ennek köszönhetően viszont megviláglott előttem valami. Hogy sokszor a takarításhoz való hozzáállásommal van a legnagyobb baj. Mert persze nincs időm semmire, és a gyerekek percek alatt képesek szétszedni a lakást és amúgy is hulla vagyok az éjszakázástól. Ez igaz. De ettől függetlenül még a hozzáállásommal is baj van. És azt hiszem, ezzel nem vagyok egyedül.

Mi lehet destruktív hozzáállás a takarítás szempontjából? Csak néhány példa a szabotálás kelléktárából:

- takarítani felesleges időpocsékolás
- nekem nincs időm takarítani
- én túl fáradt vagyok takarítani
- takarítani rengeteg időt vesz igénybe
- takarítani rettenetesen fárasztó
- takarítani rettenetesen unalmas
- a takarítás undorító dolog
- a takarítás női munka és mint ilyen értéktelen
- takarítás? csinálja meg valaki más
- takarítás? ráér, még nincs akkor kupi
- ha nem tudod tökéletesen elvégezni, inkább ne is kezdj bele
- ha nincs időd tökéletesen elvégezni, inkább ne is kezdj bele
- ha bármi fontosabb/érdekesebb dolgod van, inkább ne is kezdj bele
- ha csak te takarítasz, mártír vagy
- ha csak te takarítasz, rabszolga vagy
- takarítani muszáj, ezért utálom annyira
- egy kitakarított lakás, olyan, mint egy kirakat, hibátlan, hozzá ne érj!
- minek takarítsak, úgysem vigyáz rá senki
- minek takarítsak, úgysem értékeli/veszi észre senki
- minek takarítsak, egy perc múlva úgyis kupi lesz
- minek takarítsak, úgysem lesz nálunk soha olyan rend, mint anyukámnál/anyósomnál/barátnőmnél

Ó, még lehetne folytatni a sort. De egyenlőre ennyi elég.
Ha véletlen valamikor ellenállhatatlan takaríthatnékod támad, csak olvasd fel fennhangon a listát háromszor mielőtt a takarításhoz hozzálátnál és garantált, hogy a motivációdnak írmagja sem marad. Ez után dőlj hátra, kortyolj el egy limonádét és soha többet ne takaríts. Ülj a kupi tetején, ameddig csak bírsz. Ha már végképp nem bírod elviselni, menekülj el. Mondjuk egy rétre, vagy egy erdőbe. Ott jól fogod magad érezni, mert a természet nem takarít. Vagy mégis?
Hogy is van ez? Az állatoknak nincs angol vécéjük, az ételmaradékot is otthagyják maguk után, a fák is egyszerűen csak lehullajtják a leveleiket és a túlérett gyümölcseiket, mégis, ahogy így körbenézel, nem a káosz, hanem a harmónia érzése kerít hatalmába. Úgy elcsodálkozol ezen, hogy kiesik a kezedből a vajas kenyér. Lehajolsz, hogy felvedd, de észre veszed, hogy néhány hangya már megkörnyékezte. És akkor, összeáll a kép, hogy kik azok a láthatatlan kezek, parányi szolgák, akik a természetet rendben tartják (egészen addig, amíg az ember nem lép a képbe). Talán ezek után sem villanyoz fel, hogy a lenyűgöző hangyák, dögevők és mikroorganizmusok után te is csatasorba állj otthon a puceválás terén. De ha belegondolsz, hogy a takarítás hozzátartozik a világ rendjéhez, lehet, hogy máshogy fogsz hozzáállni. Egy lelkésztől hallottam, hogy a takarítás istentisztelet. Gondoltatok valaha így a porszívózásra?Ha megjött a kedvetek, de nem tudjátok hol kezdjétek olvassátok el a következő cikkemet is.

Funkcionális takarítás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése