MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

MAMATuning / Ki a gyereked anyja?


"Annak az öt embernek vagy az átlaga, akivel a legtöbb idődet töltöd." 
mondja Jim Rahn.

Igaza van vagy sem, de bizonyos, hogy hatással vagyunk egymásra. Rád milyen hatással vannak a körülötted lévő emberek? Inspirálnak? Kritizálnak? Méregetnek? Osztályoznak? Tanítanak? Irányítanak? Megerősítenek?

Egy kismama, vagy egy kezdő anyuka a rázós nevelési helyzetekben (amiből természetes minden napra jut néhány) igen sérülékeny lelkiállapotba tud kerülni. Könnyen elbizonytalanodik, könnyű befolyásolni, könnyű összezavarni. Nagyon sokat számít, ilyenkor az a közeg, amiben megéli az anyaságát. Meghatározó, hogy ez a környezet mennyire támogató, mennyire inspiráló: a férj megértő-e, a nagyszülők segítőkészek-e, a barátnők elérhetőek-e vagy sem.

Van egy elkélpzelésed arról, milyen anya is szeretnél lenni, hogy milyen anyának tartod magad, hogy hogyan szeretnéd nevelni a gyerekeidet. De ne felejtsd el, hogy ezt a képet befolyásolják azok az emberek, akikkel találkozol. Az anyukád átjön babázni, a játszótéren beszélgetsz az anyukákkal, este mesélsz a férjednek, felhívod egy barátnőd... A téged körülvevő közeg hatása nem elhanyagolható.

Mit csináljunk, ha ez a közeg negatív?

Ha lekezelőek veled? Ha nem érdeklik őket az apró-cseprő problémáid? Ha besokalltak a babatémától? Ha ki akarnak oktatni? Ha a gyereknevelési elveitek gyökeresen különböznek egymástól? Akkor ne is találkozzunk többet? Építsük le a kapcsolatot a nagyszülőkkel, barátokkal csak mert máshogy látjuk a gyerekkérdést?
Dehogy!
Épp ettől színes az életünk és a gyermekeink élete.

A gond az, ha azonosulunk ezzel a negatív közeggel. Ha hagyjuk hogy ez irányítsa a tetteinket.

Ha nagyon destruktív a környezetem és már kezdem azt érezni, hogy azt sem tudom merre tartok, nekem William Ernest Henley néhány sora segít:

"Nem baj, ha szűk a kapu,
S a tekercs bármit ró ki rám,
Magam vagyok a sorsom ura
Lelkem hajóján kapitány."1

Lelkem hajóján kapitány! Vajon egy kapitány mit csinál, ha viharba kerül a hajója? Jajveszékel a kormány mögött, vagy annál erősebben tartja a kormányt, minél nagyobbak a hullámok?
Bingó! 
Itt az ideje, hogy te is felelősséget vállalj a gyerekeidért, a viselkedésedért, a sorsodért.

Te vagy a gyerekeid anyja!
Amíg kicsik te kormányozod őket az élet tengerén. Neked kell tudnod mit akarsz nekik megtanítani, hogyan akarod őket nevelni, szeretni! Ha csak hagyod hogy a körülmények és a különböző vélemények jobbra balra sodorjanak kétséges hogy elérsz-e oda ahova indultál, amikor a gyermekvállalásra adtad a fejed.
Ragadd meg a kormányt!



Persze az könnyen előfordul, hogy úrrá lesz rajtunk a félelem, hogy csapnivaló anyák vagyunk. Hogy egy negatív élmény annyira lezsibbaszt, hogy mozdulni alig bírsz, nem hogy megragadni bármit is.
Mi a teendő ilyenkor?

Zene! És tánc!
A mozgás felszabadít, a muzsika beindít, ez a legjobb gyógyír, hogy a pillanatnyi dermedtség elmúljon. Vedd az öledbe a babádat és táncoljatok! Vagy szaladjatok el a legközelebbi Ringatóra foglalkozásra vagy Csiribiri tornára. Velem nem egyszer előfordult, hogy egy-egy ilyen babás-mamás foglalkozás, amire épp teljes elkeseredésemben estem be, csaknem könnyekig meghatott. Ilyenkor valahogy újra megtaláltam önmagamban a jó anyát. Próbáljátok ki!
De az is lehet, hogy neked valami más gondűző jön be. A lényeg csak az, hogy ne ülj a négy fal között önmagad sajnálva, hanem keress valamit, bármit ami felvidít, ami közelebb visz, ahhoz az anyához, aki lenni szeretnél.

Ahogy a többi ember hatással van rád, úgy te is hatással lehetsz a többiekre. Ha kritizálnak, kérdezhetsz a saját gyerekként, vagy szülőként átélt tapasztalatikról. Ha mások az elveitek, érdekes lehet rákérdezni, hogy ők milyen szülők szeretnének lenni, mit szeretnének a gyerekeiknek átadni. Sok érdekes beszélgetés kerekedhet ki belőle.

És ha teheted keresd a hasonszőrűek társaságát (online és offline egyaránt). Akik hozzád hasonlóan szívükön viselik a gyerekeik sorsát. Akik szeretnének tanulni és fejlődni az anyaságban. Akik nyitottak a kreatív nevelési módszerekre. Akik mindent megtesznek, hogy szeretetteljesen tudják nevelni a gyermekiket.

És mindeközben ne feledd:
Minden nap ellenőrizd, hogy jó irányba megy-e a hajód!


Mit gondolsz, szerinted is sérülékeny egy kismama? Szerinted is sokat számít a közeg, amiben megéljük az anyaságunkat?
Te ha negatív hatások érnek anyaként, hogyan szerzed vissza az önbecsülésed?
Mi volt a legrosszabb ilyen élményed? Hogy sikerült kijönnöd belőle?
Írd meg nekem a tapasztalataidat!

Ha kíváncsi vagy a következő 'MAMATuning' bejegyzésre iratkozz fel a HÍRLEVÉLRE FENT!
Ha tetszett a cikk  like-old a MAMASulit a facebookon!
Igazán örülök minden visszajelzésnek!

Őrömmel hirdetem, hogy megjelent a MAMAMagazin első száma TAVASZVÁRÓ címmel.
Inspiráló cikkek az anyaságról, receptek a böjti időszakra, játékötletek esős délutánokra és még sok érdekes és hasznos dolog. Kérd MOST! AJÁNDÉK! Technikai információk és tartalomjegyzék ITT. 




Nevelj kreatív szeretettel! Add át az értékeidet! Tanítsd meg gyermekeidnek, amiben hiszel!
Ne feledd, nekik nem egy elég jó anyára van szükségük, hanem RÁD!


A MAMATuning bejegyzéseit Marie Forleo amerikai life-coach videoi insprilálják. 
A mai témához kapcsolódó video:
Are the people aroung you dulling your drive?

A támogató közeg első hetekben való fontosságáról itt is olvashatsz:
Gyermekágy

1. A fent idézett vers eredeti szövege:
"It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the sroll,
I am the master of my fate.
I am the captain of my soul."
W. E. Henley

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése