IGEN. Én is szeretnék FELTÖLTŐDNI! - Ide írd az email címed:

MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

Jeles napok: Gergelyjárás

Február harmadika Balázs, március tizenkettedike Gergely napja. Egykor ezeken a napokon az iskolás gyermekek csapatostul járták a falut. Beköszöntöttek a házakban azzal az indokkal, hogy kisdiákot verbuválnak az iskolába. A köszöntés tulajdonképpeni célja azonban az volt, hogy adományt gyűjtsenek tanítójuknak, mely egyes helyeken írásban, díjlevélben is biztosított járandósága volt neki...

"... ollan ötödik-hatodik osztállos gyerekek szoktak járnyi. Négyen-öten szoktak menni. Hogy vótak felőltözve? A kalaptyukra körütekerték a szallagot, lógott utánnuk hosszan. Nemzeti szallag is, meg a régi menyecskeszallagok. Leértek a csizma sorkáig. Mellik mennyit tudott összeszennyi..."
Békefi Antal Vas megyei gyűjtéséből
A szokás szereplői a katonai toborzás mintájára különböző rangot viseltek, Szent Gergely vitézeinek nevezték magukat. Egy 1696-os énekesgyűjteményben található ének változatai máig ismertek.

Szent Gergely doktornak, híres
tanítónknak az ő napján,
régi szokás szerint, menjünk Isten
szerint iskolába...

Ezt a szokásos gergelyjáró éneket hallgassátok meg a Ghymes együttes előadásában:

Ghymes: GergelyjárásA népszokás feltehetően abban az iskolai ünnepségben gyökerezik, melyet IV. Gergely pápa rendelt el Szent Gergely pápa emlékének tiszteletére. Arra vonatkozólag, hogy nálunk mikor kezdték el ünnepelni, nincsenek pontos adataink.


Forrás: Kósa Csaba: Esztendő, te vígságszerző! 27.-38.o.

Ha szeretnél hasonló érdekességekről hallani, iratkozz fel a HÍRLEVÉLRE FENT!
Ha tetszett a cikk, like-old a MAMASulit a facebookon!
Igazán örülök minden visszajelzésnek!

Őrömmel hirdetem, hogy megjelent a MAMAMagazin első száma TAVASZVÁRÓ címmel.
Inspiráló cikkek az anyaságról, receptek a böjti időszakra, játékötletek esős délutánokra és még sok érdekes és hasznos dolog. Kérd MOST! AJÁNDÉK! Technikai információk és tartalomjegyzék ITT. Nevelj kreatív szeretettel! Add át az értékeidet! Tanítsd meg gyermekeidnek, amiben hiszel!
Ne feledd, nekik nem egy tökéletes anyára van szükségük, hanem RÁD!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése