MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

Az életet adó víz




A földi élet elképzelhetetlen víz nélkül. Az embrió földi életét a magzatvízben kezdi meg. Mikor világra jön az újszülött, testének 80%-át víz képezi. Felnőttkorára ez lecsökken 65%-ra, de még így is jelentős. Egy 80 kg-os ember szervezete 54 liter vizet tartalmaz! Ehhez képest mennyit iszunk meg naponta? Őszintén! Pedig nagyon fontos, hogy a testünkből távozó vizet folyamatosan pótoljuk. A dehidratációnak nagyon komoly élettani következményei vannak. Egyes vélekedések szerint a betegségek nagy része is a vízhiánynak köszönhető. Azt mondják, nem betegek vagyunk, csak szomjasak. Elgondolkodtató.

„Testünk már 1% vízhiánynál szomjúsággal jelez.
2%-os folyadékveszteség megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézséget okozhat az alapműveletek elvégzésénél.
3%-os hiány csökkenti az anyagcserét.
5%-os hiány enyhe lázat idézhet elő.
10%-os hiány esetén a vesék működése leáll és izomgörcsök lépnek fel.
...és mindössze 20%-os veszteségnél a szervek működése fokozatosan leáll, és ez halálhoz vezethet.

"Az volt egyszer bajos élet,
hogy a vizek kiszáradtak,
a folyóból mind kötél lett,
patakokból csepűmadzag.
Fától fáig, hegytől hegyig
kifeszíték egytől egyig,
s mint szárítókötelekre
teregeték föl ezekre
a tengerek lepedőit,
tavak, tócsák kis kendőit,
így szárítják, így bizony,
a sok vizet a napon.
No, mit tegyen szegény galamb,
hát még a lúd meg a réce!
Összefognak, ők nem fognak
szomjan halni csak azért se,
elmennek ők világvégre,
míg inni nem kapnak végre."

Móricz Zsigmond: Galamb, réce meg a lúd

Szerencsére nekünk nem kell a világ végére menni, ha inni szeretnénk. De még csak a szupermarketig sem, mert a csapból ivóvíz folyik.

De mennyi is az ideális mennyiség? Erről már megoszlanak a vélemények. A legtöbb helyen egy átlagos felnőttnek kb. 2 liter elfogyasztását ajánlják naponta. Ebbe nem tartoznak bele a szénsavas, alkoholos italok, a kávé, de a sós leves sem. És persze függ a fizikai munkavégezéstől, a kánikulától, testsúlyunktól, stb.





És mi a helyzet a kismamákkal, szoptatós anyukákkal? Ez esetben a fent leírtak hatványozottan igazak. Az, hogy az anyukák, isznak-e elegendő folyadékot, nagyban befolyásolja a közérzetüket, fáradékonyságukat, a magzatvíz mennyiségét, a tej termelődését… Nekik minimum 3 liter víz elfogyasztását ajánlják a szakemberek. Szülés után, ill. a tej beindulásakor még többet is! De gondoljuk csak bele, a magzatvíz az utolsó harmadban több, mint egy liter is lehet és 3 óránként teljes egészében lecserélődik. Egy kizárólagosan szoptatott 6 hónapos csecsemő a nap folyamán egy liter tejet is kiszippanthat a mamából. Ehhez képest már nem is olyan sok az a három liter.

De hogyan gyömöszöljünk magunkba ennyi vizet, ha nem vagyunk ehhez hozzászokva?!? Ha már megszoktuk, hogy szomjasan élünk, a test jelzései nem lesznek elegendőek, tudatosan kell figyelmet fordítanunk a dologra. Sokan mondják, hogy ők képtelenek ennyit meginni. Ilyenkor nem elég, ha reggel elhatározzuk, hogy ma többet fogunk inni, mert előbb még elrohanunk a boltba, lefektetjük a gyereket, beteszünk egy mosást, menni kell az oviba… és este rájövünk, hogy alig ittunk pár kortyot. Ekkor nem érdemes bepótolni az egész napi mennyiséget, mert attól nem csak zaklatott lesz az éjszakánk, de még vízrészegséget is kaphatunk (Ez akkor fordulhat elő, ha egy-ültő helyünkben megiszunk több liter vizet. A vízivó verseny nem ajánlott!). A cél, hogy az optimális mennyiség egyenlegesen legyen elosztva a nap folyamán. De mégis, hogyan?

Ötletek a tudatos vízfogyasztás elősegítésre:

Mennyi is az annyi?
3 liter = 30 dl = 2x1,5 l-es palack = 3x1 l-es kancsó = 6x5 dl-es palack = 15x2 dl

-          Ha még sűrűn, háromóránként szoptatunk, megtehetjük, hogy minden szoptatás előtt vés után megiszunk egy-egy pohár vizet, rituálé jelleggel. 8x2x2=24 dl
-     Írjuk be a feladatlistánkba az ivást. 

-          Tegyünk ki a lakás központi helyére két 1,5 l-es ásványvizes palackot, kupak nélkül. Kivéve, ha ettől a férjünk frászt kap.

-          Állítsuk be a telefonunkat, hogy minden órában jelezzen, reggel 8-tól este 10-ig. Ha ütött az óra, legurítunk egy pohár vizet. Némely telefon szundi funkcióját be lehet állítani, hogy jelezzen egy óra múlva. 15x2=30dl
-          Válasszunk egy szimpatikus méretű palackot, kancsót, kulacsot és vigyünk mindenhova magunkkal, rendszeresen igyunk belőle, majd töltsük újra. Az újratöltések számát jelöljük valahogy. Például, annyi hajgumit akasztunk a palack nyakára, annyi csomót kötünk egy szalagra, stb. ahányszor kiittuk a tartalmát. Így pontosan nyomon követhetjük, hogy hol tartunk.
-          Egy másfél literes palackot dekoráljunk ki. 2 decinként alkoholos filccel húzzunk rá egy vonalat, mint egy mérőpohárra, majd a megfelelő vonal mellé írjuk a megfelelő órát 8-14-ig, a másik oldalára 15-21-ig. Ez mint egy homokóra, ööö vízóra működhet, pontosan megmutatva, hogy hány órakor épp hol kellene tartanunk az ivással. Azért néha cseréljük le a palackot egy újra.
-          Tegyünk a polcra 15 db vízzel teli poharat. Dehogyis! Ki akarna ennyit mosogatni!

Igazából lényegtelen a módszerünk. A fontos, hogy a baba tudjon lubickolni a magzatvízben, ihasson sok-sok tejecskét, mi ne tántorogjunk a kómától, ne vakarózzunk a száraz bőr miatt, stb.


Hogy rögtön tapasztalni fogjuk-e a változást? Meghiszem azt! De nem fittebbek leszünk, csak minden félórában rohanhatunk a vécére pisilni. De kitartás, ez kb. egy nap alatt elmúlik. A szervezet három nap odafigyelés után, megkönnyebbülten átáll az új működésre. Ez után, már egyértelmű szomjúsággal fog jelezni, ha kezdenénk újra ellustulni. Ha megszokjuk, hogy nem hagyjuk figyelmen kívül ezt az érzést, és időnként ellenőrizzük, hogy mennyit iszunk, akkor nem kell többé hasonló macerás módszerekhez folyamodnunk és foglalkozhatunk fontosabb dolgokkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése