MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

Keddi szösszenet / Prioritás

Rangsorolj!

Úgy érzed tenger a dolgod és sosem fogsz a végére érni? Túlhajszolt vagy és nyúzott? Sziszifuszi küzdelmet folytatsz a mindennapi teendőkkel? Mindig azt érzed, késésben vagy és reménytelen, hogy valaha is utolérd magad? Ádáz ellenséged az idő?

Gyere, van egy egyszerű taktikám, ami ha nem is oldja meg az összes problémád, de segít a lényegre koncentrálni. És ami még fontosabb elűzi az állandó bűntudatod! ;)

"Kifejezetten ügyelek a rangsorolás főszabályára, ami kimondja: (A) ismerned kell a különbséget aközött, hogy mi a fontos és mi a sürgős, és (B) azzal kell foglalkoznod először, ami fontos."
Steven Pressfield

No igen, azt mondtam egyszerű, nem azt, hogy könnyű.
Lássuk, hogy megy ez a gyakorlatban. Ha szoktál írni teendő listát, ezután egészítsd ki azzal, hogy minden tételt megjelölsz egy-egy színnel, attól függően, hogy az adott dolog épp fontos, vagy csak sürgős. És kezd a fontos dolgokkal!
Ha nem vagy az a listázós típus, az is elég, ha reggel átgondolod, aznap mi az a fontos dolog, amit mindenképpen szeretnél véghez vinni. Illetve, ha napközben felmerül valami, mérlegeld, hogy ez most épp melyik kategóriába tartozik. De kérlek, légy reális. Mire gondolok?

Fontos dolog, például:
 - ételt tenni az asztalra, amikor a családod (vagy TE!) megéhezik
 - lefektetni a gyerekeket, amikor álmosak (ez sajnos RÁD is vonatkozik)
 - megnézni miért sír a babád, gyereked
 - szétválasztani a verekedő testvéreket
 ...

Ami például tűnhet sürgősnek, de valószínűleg mégsem annyira fontos:
 - felvenni a telefont, amikor elfoglalt vagy
 - megnézni jött-e leveled
 - kivasalni a babaruhákat
 - teljesíteni a nyafogó gyerek minden óhaját
...

Azt, hogy a te életedben mi a fontos, neked kell eldöntened.
Nekem például lényeges, hogy minden nap olvassak mesét a gyerekeimnek és lehetőség szerint legyünk legalább egy órát levegőn. Hogy tudjak minden nap olvasni, vagy írni egy kicsit. Illetve kezd fontos lenni, hogy mindig üres legyen a konyhaasztal.
Neked lehet, hogy valami egészen más, az ami fontos. Odaérni időben az oviba? Alkotni valamit? Rendben tartani a játékokat? Sütit sütni? Elhivatottsággal dolgozni? Minden nap tornázni?
Csak rajtad áll, mit tartasz lényegesnek!

De legyél résen, mert a fontos dolgok időnként igen szerények tudnak lenni, megbújnak az agyad hátsó felében, egy 'De jó lenne, ha lenne időm...' című dobozba csomagolva. A sürgős dolgok, viszont sírnak, kiabálnak, csörögnek és szirénáznak a fejedben és sokszor nincsenek összhangban a vágyaiddal. Ne engedj a külső elvárásoknak! Magadban kell eldöntened, hogy NEKED, illetve a TE családodnak MI A FONTOS.
Ne anyukád mondja meg, ne a barátnődtől lesd el.

Nézz a szíved mélyére és tudni fogod!

Nem azt mondom, hogy a sürgős dolgok lényegtelenek és nem kell megcsinálni, csupán annyit, hogy minden ösztönös reakciód ellenére a fontos dolgokat helyezd előtérbe. Kezdd azzal a munkát! Ha eszerint cselekszel, hidd el, sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben, a tengernyi teendőd ellenére.

Őszintén kíváncsi vagyok Neked, mi a legfontosabb teendőd egy átlagos nap folyamán! 
Írj róla megjegyzést a bejegyzés után.
Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a hírlevélre!
Jövő héten újra itt! ;)


A Keddi szösszeneteket Marie Forleo, amerikai life-coach videoi inspirláják.
A maihoz kapcsolódó video:
Marie Forleo: How To Prioritize



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése