IGEN. Én is szeretnék FELTÖLTŐDNI! - Ide írd az email címed:

MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

A fülemüle éneke

Tegnap délután dobogó szívvel léptem át az intézmény kapuit. A kislányom szeptembertől óvodába megy. A leendő kiscsoportosok szüleinek tartott első szülői értekezleten az igazgatónő egy érdekes történetet mesélt el a fülemülékről.
A fülemüle mint tudjuk arról nevezetes hogy éjszaka is énekel, méghozzá egészen különleges dallamokat. A tudósok megfigyelték, hogy ezt a varázslatos éneket a fülemüle apuka akkor kezdi énekelni, amikor fiókái kibújnak a tojásból,  és egészen addig éjt nappallá téve énekel, amig a kis fiókák el nem hagyják a fészket. De képzeljétek, nem örömében énekel ám, vagy hasonló. Az énekének nagyon is tudatos, konkrét célja, értelme van. Ugyanis a tudósok végeztek egy kísérletet, melynek során a kis fiókákat olyan környezetben nevelték, ahol nem hallhatták az apa énekét.
A kísérlet meglepő eredmenyeként az elkülönített fiókák utódai már nem tudtak énekelni, csak valami fülsiketítő károgast adtak ki magukból. Vagyis az unokák az apai éneket nélkülözve elveszítették külonleges képességüket, ami fülemülévé tette őket.
Nem kétséges hát, hogy a madárpapák azért énekeltek szüntelenül, fáradtságot nem kímélve, hogy bevésődjön fiókáikba a családi legenda.
Nekünk modern szülőknek sem kisebb a felelősségünk, miközben egyszerűen csak próbáljuk túlélni a mindennapokat. A gyerekek épp olyanok, mint a kis fülemülék és az óvónő szerint a saját énekünk megtanítására nagyjából 6-12 év áll rendelkezésre. Ketyeg az óra. Később már a kortársak szava lesz a mérvadó gyermekeink világnézetének alakulásában.
Nincs is más dolgunk, mint éjjel nappal énekelni nekik a családi dalunkat, a szó mindenféle értelmében. Ez bennünk van, ösztönösen jön, ehhez nem kell iskola. Csak idő és elszánas.
De azért miközben kitaróan énekelünk, nemcsak gyermekeink tanulnak tőlünk, de mi is rengeteget tanulunk tőlük, tapasztalatot gyűjtünk, folyamatosan fejlődünk.
Ezeket a tapasztalataimat szeretném itt összegyűjteni, az emelkedett témaktól elkezdve egészen gyakorlatiasakig, a gyereknevelés kihívásaitól akár a háztartási praktikákig. Bármi amivel anyaként, feleségként szembekerülök.

Ha másnak is hasznára válik ez a gyűjtemény az nekem csak külön öröm.

Én azt mondom kedves szülőtársaim tanuljatok és énekeljetek ne csak 12 éven kersztül, de egy életen át.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése