IGEN. Én is szeretnék FELTÖLTŐDNI! - Ide írd az email címed:

MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

MAMAnyaral / Bababarát szállások szempontjai

Kitört a kánikula. Menthetetlenül nyár van. Mit jelent ez? Hurrá, megyünk nyaralni!

Gyerekkel nyaralni??? Naná!

Igaz, ami igaz, gyerekekkel nyaralni kalandos, talán még fiatalkorunk bohó nyári táboraihoz képest is, de bőven megéri. Az anyuka kiszakad végre az otthoni mókuskerékből, az otthon-játszótér-bolt háromszögéből. Az apuka végre nem csak este látja a csemetéit. De ennél is fontosabb, hogy a közös élmények összekovácsolják a családot és nyomot hagynak a gyerekekben. A három éves kislányom karácsony előtt felemlegette, micsoda szép volt, amikor a fagyit ettük a Balaton kertjében - tudniillik a strandon. Én magam is boldog nosztalgiával gondolok gyerekkorom régi nyaraira.

A férjemmel mindig is szerettünk utazni, így nem is volt kérdés, hogy a gyerekekkel is ki fogunk mozdulni. Lehet, hogy közelebbre, lehet, hogy rövidebb időre, de minden évben mentünk valahova. Bevallom ezek a kiruccanások nekem sokszor nem épp a pihenésről szóltak, de mindig feltöltődve jöttem haza. Otthon ne maradjatok csak azért, mert bekopogtatott a gólya! Két hónapos kortól nincs ellenjavallata egy átgondolt utazásnak.De hova is menjünk? Régen az utazásokat a látnivalók alapján terveztem meg. Amióta gyerekek vannak, bevallom töredelmesen a távolság és a szállás alapján döntök és utána nézem meg, mit is lehet arrafelé csinálni. Mert az, hogy a családos nyaralás tortúra vagy kaland lesz, nagyban függ a szállás paramétereitől. Vagyis éljenek a bababarát szálláshelyek!

De mitől lesz egy hely bababarát? Vagy családbarát?

Sajnos az hogy a népszerű szálláskereső oldalakon a szállásadó beikszeli a bababarát szállás vagyok kategóriát, még semmit nem jelent. Ez a dolog ugyanis nem azon múlik, hogy adnak-e valami rozzant utazóágyat, vagy se. Sok szállás megüti a mércét annak ellenére, hogy nem hirdeti magát fennen bababarátnak. Szóval nem árt, ha résen vagyunk. Ebben segít ez a kis írás. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a szálláskeresésnél, ha gyerekkel megyünk.

A bababarát szállás három ismérve:

1. Tiszta!
2. Biztonságos!
3. Kényelmes!
+ Megfizethető!

Tiszta (anya szerint is):
Azt gondolnánk, hogy ez alap. De én jártam olyan bababarátnak titulált szálláshelyen, ahol a tisztaság bőven hagyott maga után kívánnivalót. És egy anyukának speciális igényei is lehetnek az átlag kuncsafthoz képest. Például ki van-e porszívózva az ágy alatt? Tiszta-e a wc csésze alja? Mert esélyes, hogy a gyerek ezeket a területeket is feltérképezni. Persze sok minden függ a gyerekek életkorától is. És bár köztudott, hogy egy gyereknek egy éves koráig meg kell ennie egy kiló koszt. De jobban szeretjük, ha ez a mi koszunk és nem idegeneké. Nem azért fizettünk sok-sok pénzt, hogy takarítsunk.

Biztonságos (minden életkorban):
Itt megint sok függ a gyerek életkorától. A legmacerásabb totyogókkal szállást választani, mert számukra szinte minden veszélyforrás: lépcső, márványasztal, állólámpa, kerti tó, grill sütő, harapós kutya... stb. Volt, hogy bepakoltam egy csomag konnektorvédőt is, mert a fiam annyira rá volt kattanva a konnektorokra és nem akartam, hogy pihenés helyett, árgus szemmel kell figyeljem minden mozdulatát.

Kényelmes (a szülők szemszögéből):
Ha adnak a szálláson mindenféle babacuccot - kiságyat, bilit, gyerekágyneműt, törülközőt, hajszárítót, kismotort - akkor jóval kevesebb cuccot kell bepakolni. És ez nagy szó, mert ha a szállás fapados egy anyuka - az apuka nem kis bosszúságára - képes a teljes babaszobát bepakolni.
További kényelmünket szolgálja, ha viaszosvászon terítő van, vagy van babaszék. Ha van sok játék az szuper, mert az idegen játékok mindig érdekesebbek, mint az otthonról hozottak és azokkal sokáig elvannak a gyerekek magukban. Nem mindegy mennyire érzékenyek, vagy strapabíróak a bútorok, van-e kéznél seprű és felmosó. Adnak-e a gyerekeknek is törülközőt, babaágyneműt? Van-e fürdőkád, esetleg babakád, (egy lavór is megteszi), vagy a zuhanyzóban kell megküzdenünk a fürdetéssel? Van-e gyenge fényű éjjeli lámpa az altatáshoz, éjjeli szoptatáshoz...De ami ezeknél fontosabb, van-e elegendő hely. Mondjuk a játékra, vagy elhelyezni a kiságyat, illetve van-e külön helyiség, ahova elvonulhatunk, ha a gyerekek elaludtak. Régen se voltam egy nagy szálloda rajongó, de a gyerekekkel végképp leszoktunk róla. Egyrészt egy szállodaszoba túl kicsi ahhoz, hogy a gyerekek nyugodtan játszanak, amikor hazaérünk. Másfelől annak ellenére, hogy nem a Balkánon vagyunk, nincs az a bébiőr ami mellett magára hagynám a gyerekemet egy szállodaszobában. Így viszont két lehetőség marad, vagy a gyerekek velünk együtt fekszenek le jó későn, vagy miután elaludtak lábujjhegyen beszélgetünk a sötét szobában. Ezzel szemben egy nappalival rendelkező apartman, vagy egy panzió, ahol a szobák közelében egy közös helyiség, vagy terasz is található, kellemes kikapcsolódást biztosít a szülőknek az esti órákra is, akár csak családilag, akár baráti társasággal érkeztek.
Egy apartman további előnye, hogy éjjel kettőkor is lehet tejet melegíteni, ha ne adj isten, arra lenne szükség.
Nagy csáberőt jelent egy szép kert,esetleg egy kis játszótérrel vagy hintával az udvaron. Ha nem is töltjük ott az egész napot, de már az is számít, hogy amíg pakolunk a gyerekek elvannak az udvaron.

Megfizethető (családosan is):
Na és persze végül, de nem utolsósorban kérdés, hogy kell-e a gyerekek után fizetni és ha igen hány éves kortól és mennyit. Lehet, hogy gyerekünk született, de mégsem akarunk dupla áron nyaralni. Vagyis nem elég a hány ft/fő/éj rubrikát nézni. A legjobb, ha egyedi ajánlatot kérünk családként. Néha, ha mi visszük az ágyneműt a gyerekeknek nem kell értük fizetni. Ha sok dolog terheli a családi kasszát, mindenképp érdemes erre is rákérdezni.

Nincs az a szálláshely - legalább is még nem találtam meg, de lázasan keresem - ami a létező összes baba-mama szempontnak megfeleljen, de bőven akadnak olyanok, amik valóban megérdemlik a bababarát címet.

A következő cikkben be is mutatok néhány magyarországi példát, amivel személyes tapasztalatom volt. Osszátok meg, kérlek, Ti is milyen új igényeitek lettek anyaként! Vagy mentek egyáltalán gyerekkel nyaralni? Őszintén érdekel!

Ha kíváncsi vagy a következő 'MAMAnyaral' bejegyzésre iratkozz fel a HÍRLEVÉLRE FENT!
Ha tetszett a cikk  like-old a MAMASulit a facebookon!
Írd meg segített-e a cikk, igazán örülök minden visszajelzésnek!

Szép nyári élményeket kívánok mindenkinek!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése