IGEN. Én is szeretnék FELTÖLTŐDNI! - Ide írd az email címed:

MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

Babakelengye 3.0. / Kell? Nem kell?

A 'Ki tudja' kategória

Létezik a babacuccoknak egy csoportja, amire nem tudhatod előre, hogy szükséged lesz-e vagy sem.

Ezek egy része a szoptatással kapcsolatos. Ha a szoptatás megy, mint a karikacsapás, akkor semmi segédeszközre nincs szükség, de ha felmerül valami probléma, egy mellszívó, bimbóvédő, stb. átsegíthet a nehéz napokon. (Ahogy az előző bejegyzésben is írtam, ha gondunk van a szoptatással, az első dolgunk legyen, hogy segítséget kérünk egy tapasztalt szakembertől: védőnő, gyerekorvos, gyakorló anyuka, - a mi anyukánk már jó eséllyel elfelejtette hogy is volt - szoptatási tanácsadó, La Leche Liga... és ne adjuk fel!)

Visszatérve a listához, annak idején én sem tudtam eldönteni, hogy ezeket megvegyem, ne vegyem. Végül áthidaló megoldásként előre pontosan kinéztem őket (bolt, pontos típus, ár, stb.) és a férjemet küldtem el azokért, amikről kiderült, hogy tényleg kellenek.

Szoptatáshoz:

- babamérleg 
- cumisüvegek
- tápszer
- cumi
- sterilizáló
- cumisüveg melegítő
- mellszívó
- mellápoló krém
- bimbóvédő


Még ma is tisztán csengenek a fülemben a gyermekorvos szavai: szerezzen be babamérleget. A csecsemővel kapcsolatban szinte semmi sincs ami egzakt, mérhető lenne, kivéve hogy mennyit eszik. Csak azt felejtette el mondani, hogy a hajamat fogom tépni, amikor a mérleg fél óra szopizás után mínuszt mutat. A baba pedig üvölt, mert nem érti mi ez a procedúra és hol van már a cici. Ettől függetlenül nekem volt mindkét babánál, mert biztosan tudni akartam, hogy van elég tejem és hízik a baba. A bolti ár töredékéért lehet 1-2 hónapra bérelni. 

Ha valamilyen oknál fogva akadozik a szoptatás - és a mérleg ezt könyörtelenül tudatni fogja - akkor szükségünk lehet néhány cumisüvegre, hogy a baba ne üvöltsön folyamatosan az éhségtől, és nem utolsó sorban ne száradjon ki (ne felejtsük, ez a kritikus helyzet pár óra alatt NEM alakul ki!). Két gond van a cumisüvegekkel. Az egyik, hogy máshogy kell szívni, mint a mellet, akkor is, ha anyamell formájú. Így előfordulhat, hogy cumizavaros lesz a baba, de valószínűbb, hogy néhány szívás után rájön, hogy ez máshogy működik. A másik gond az, hogy az elején sokkal kényelmesebbnek tűnik, mint a szoptatás és az anyuka könnyen feladhatja az egészet. De én azt mondom, inkább adjunk pár millit üvegből, minthogy diliházba kerüljünk. A következő alkalommal pedig újult erővel, elszántan folytathatjuk a szoptatást.Ha kevés a tejünk, két dolgot tehetünk. Két napra befekszünk a babával az ágyba és éjjel-nappal, 2 óránként, vagy amikor csak kéri megszoptatjuk és közben sokat iszunk. A sok pihenés, a sok folyadék és a sok inger a baba részéről megteszi a hatását, a test veszi az adást és ezerrel termelni kezdi a tejet. A másik lehetőség, hogy a szoptatás után a maradék tejet lefejjük. Ez szintén azt az üzenetet közvetíti a melleknek, hogy: hello skacok több tej kell, gyerünk termelni. Fejésre akkor is szükség lehet, ha netán épp túl sok a tej, vagy a baba nem tudja kellőképpen kiszíni. Ilyenkor előfordulhat, hogy csomósodni kezd a mell, pang a tej, besűrűsödik, ami hosszú távon mellgyulladáshoz is vezethet, ami... ne akarjátok megtudni!
Fejni lehet kézzel vagy mellszívóval. Léteznek fejési segédletek, például a Liga honlapján. De ember legyen a talpán, aki könyvből meg tud tanulni kézzel fejni. Hacsak nem ömlik már magától is a tej... Viszont minden védőnőnek ismerni kell a titkot és fejés ügyben bármikor rendelkezésre kell állniuk. Amúgy szerintem minden anyukának kötelezően meg kellene tanítani a kézzel fejést, mert sosem lehet tudni, hogy mikor lehet rá szükségünk. Amúgy kismamák is próbálkozhatnak a fejéssel, az előtejből is lehet ám pár cseppet fejni, akár a hatodik hónapban is. Hinnétek?
De, ha tudjuk is tuti technikát, a kézi fejés, akkor is strapás dolog, izommunka. Ebben segítenek a mellszívók. Hogy melyik veszi jobban igénybe a mellett, arról megoszlanak a vélemények. Mindenesetre a kézi fejés magát a mellet gyömöszöli, míg a mellszívó, csak a bimbón ügyködik. Kérdés kinek épp mi érzékenyebb. A kézi mellszívónak hátránya ellenben, hogy elég lassú. Ezért találták ki az elektromos mellszívókat, amik állítólag még a baba szívás ritmusát is igyekeznek leutánozni. Nekem még nem volt hozzájuk szerencsém, de akinek van nagyon dicséri, hogy milyen kényelmes és gyors. Hónapokig képesek vele fejni az anyukák, még a főzelékek alapanyagához való tejet is. Viszont jól meg is kérik az árát.

A sok nyaggatástól a cici bizony elég érzékeny lehet, kisebesedhet. Ezért szokás tiszta lanolinnal bekenni. Ezt lemosni sem kell. Sok szoptatási tanácsadó szerint viszont nincs rá semmi szükség. Elég anyatejjel bekenni a bimbót és fedetlen fővel mászkálni, úgy gyógyul a legjobban. Talán igazuk van, talán nem.

A bimbóvédőt szintén a kisebesedett mellbimbóra találták ki (illetve, ha befelé fordul és nem tudja a baba rendesen bekapni). De ne ringassuk álomba magunkat, ha egyszer fájdalmas a szoptatás, akkor jó eséllyel bimbóvédővel is az lesz. És még a babát is megzavarhatjuk a műanyag darabbal és még egy cucc, amit sterilizálni kell. De egy próbát megér, mert ha így kevésbé fáj és ezen múlik, inkább legyen bimbóvédő, mint hogy feladjuk a szoptatást. Az ideális márkát, méretet belőni nem könnyű, mert számít a bimbónk mérete és baba szája is.

A tápszerről hasonlóan gondolkodom, mint a cumisüvegről. Ha minden oké, felesleges, de ha gond van, segíthet átvészelni a kritikus napokat. Sokan vannak akik teljes egészében tápszeren nőnek fel, és nem lesz tőle semmi bajuk. Persze a szoptatás százszor jobb (pont a babának lett kitalálva, egyszerű, steril, a kötődő nevelés alapja, és mert a annyira, de annyira meghitt!). De pár deci tápszer kiegészítéstől ne dőljünk a kardunkba. Ha kell adjunk tápszert és tegyünk meg mindent, hogy egyre több legyen a tej és visszaállhassunk a kizárólagos szoptatásra.

Van baba, aki elfogadja és úgy szívja a gumicumit, hogy behorpad a homloka, más baba nagy ívben kiköpi, van akit megnyugtat és van, akit felbosszant. Van, aki inkább az ujját választja, van, aki semmit. Van, aki szerint a cumi jót tesz a léleknek, van aki szerint rosszat a fogaknak. Van, aki fél évesen leszokik róla, van, aki csak alváshoz használja, van, akihez hozzánő az évek alatt. Van, amikor eltűnik és keresni kell (szinte állandóan), van amelyik világít a sötétben, van amikor szétrágják, sterilizálást igényel... Szóval sok gond van vele. Én első körben nem akartam cumit, de annyira érzékeny volt a mellem, hogy örültem, ha a kötelező szoptatásokat túléltem. Úgyhogy, a mellemet ezen felül, nem tudtam felajánlani cumizás, megnyugvás végett. Így nekem életmentő volt az elején a cumi és később is sokszor jól jött. Ma pedig reménykedek, hogy egy szép napon, majd megjelennek nálunk a cumitündérek és átváltoztatják egy ártalmatlan alvóállatkává...

Ha csak anyatejet kap a baba, a K vitamin beadásához szükséges kiskanalat fertőtleníteni nem nagy cucc. Ehhez teljesen felesleges méregdrága sterilizáló berendezés. Viszont, ha a fejés és a tápszerezés miatt, 30 koszos cumisüveg tornyosul a konyhapulton összecsaphatnak a fejünk felett a steril hullámok, ha azokat még ki is kell főzzük. Mert sokáig tart mire felforr a sok víz és a komisz cumisüvegek mindig felúsznak a víz tetejére, a hatalmas lábos sok helyet foglal és másra nem használható és minden csupa vízkő lesz.
A modern sterilizálók gőzzel működnek. A mikrós változat gyakorlatilag egy jól záródó, szelepes műanyag doboz, a cumisüvegek számára kialakított helyekkel. Az aljára öntesz egy deci vizet, ami adott idő alatt, elgőzöl a mikróban és a dobozon belül minden lefertőtlenít. Az elektromos ugyanez, csak van egy beépített melegítő benne és csipog, ha kész van. Ha jól belegondolunk, a gőzőlés egy lábosban is megoldható lenne, kérdés a fertőtlenítés mennyire hatékony, ha közben a cumisüvegek elmozdulhatnak... Fertőtleníteni a mosogatógép is tud, 90 fokon. De vajon megéri-e minden nap beindítani egy 90 fokos programot, csak a cumisüvegek kedvéért (és ha még csak egyszer kéne). A sterilizáló folyadékok szerintem cumisüveg fertőtlenítésére nem valók, ezt a nem hőálló műanyag játékokhoz találták ki. Drágák és sosem tudhatjuk nem marad-e egy kevés vegyszer az üvegen az öblítés után.

A baba éppen bömböl az éjszaka közepén. Valamilyen oknál fogva üvegből akarsz neki adni tejet. Ha a hűtőből veszed ki a lefejt tejet, azt melegíteni kell. Ha tápszert készítesz, azt vagy előzőleg átforralt vízből teszed, vagy most forralod hozzá a vizet. Akárhogy is a tej nem lesz a megfelelő hőmérsékletű. Ezt csak a cici tudja. Azt mondják mikoróban nem jó tejet melegíteni, mert megváltozik az íze. Ezért kis lábos vízbe állítod a cumisüveget és próbálod belőni hogy mennyi idő kell a kézmeleg tejhez. Ez alsó hangon is hosszú perceket vesz igénybe, amíg a baba felveri az egész házat és nem érti hol késik már az a fránya tejecske.
A gőzölős cumisüvegmelegítő - nem a vízbe állítós, mert az ugyanúgy sokáig tart - ehhez képest pillanatok alatt a kívánt hőmérsékletre varázsolja a tejet és újra helyreáll a világrend. Később a bébiételes üvegekhez is használható. De vigyázat, mert nem minden cumisüveghez kompatibilisek az egyes márkák.

Tudom, kicsit sok info ez így egyszerre. De a szoptatás annyira összetett dolog, nem tudom három mondatban elintézni.

A babának:

- légzésfigyelő
- utazóágy
- lépcsőrács

- babatestápoló
- babanapszemüveg

A légzésfigyelő nehéz kérdés. Nekem egy gyerekorvos, azt mondta, hogy  az ő 3 gyerekének nem volt, és a praxisában sem történt ilyen eset, de nem merne senkit lebeszélni róla. Abban az esetben, ha a babám koraszülött lenne, vagy egyéb komplikáció merülne fel, biztos használnám. Mindenesetre, aki így dönt, annak nem árt tudni, hogy folyton ki-be kell kapcsolni éjjel szoptatáskor, mikor alig vagy magadnál, különben beriaszt és akkor igazán hatékony az életmentésben, ha elsősegély tanfolyamot is elvégzünk hozzá.

Ha szeretünk utazni, sokat vagyunk/leszünk a nagyszülőknél, barátoknál, akkor egy összecsukható utazóágy nagyon praktikus tud lenni. Megszokja a baba, hogyha nem otthon vagyunk ebben alszik. Így a délutáni kiadós alvás is simán megoldható. Csak az a gond vele, hogy egyes típusoknál akadozik az összecsukás, kinyitàs. Lelke van a gépezetnek.

Ha van a lakásotokban lépcső és aggódós típus vagy biztosan beszerzel egy biztonsági rácsot. Bár az is lehet hogy született nevelő vagy és meg tudod tanítani a kölyöknek hogy nem szabad mielőtt megtanulna felmászni. De azért az ördög nem alszik...
 
Ha a babának nagyon száraz a bőre az orvos szokott felírni babatestápolót fürdés utánra. A pocak kiszáradása a köldök hintőporozásától is lehet, ez esetben jobb, ha a hintőport valami kis spatulával adagoljuk, hogy ne legyen az egész gyerek tiszta fehér. Ha fürdés előtt olajozunk, a testápolóra már valószínűleg nem lesz szükség.

A nagyon világos kék szemű babáknak előfordul, hogy extra érzékeny a szeme a nyári napsugárzásra, könnyezik, hunyorog a séták során. A babanapszemüvegek gumis hátsó része megakadályozza, hogy leessen a fejéről. Ettől még nem biztos, hogy a baba szívesen viseli. Vagy mégis?Most már lassan a végére érünk.
De hátra van még egy fejezet. A luxustárgyak és felesleges kacatok kategóriája. Legközelebb ez jön!
Addig is jó gyűjtögetést! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése