IGEN. Én is szeretnék FELTÖLTŐDNI! - Ide írd az email címed:

MERT LEHETSZ OLYAN SZÜLŐ, MINT AMILYENNEK EGYSZER MEGÁLMODTAD!

Babakelengye 4.0. / Luxus


Luxus

Miután az előzőekben sorra vettük a többé-kevésbé praktikus holmikat végezetül álljon itt egy gyűjtemény a felesleges és/vagy luxus számba tartozó kacatokról. Azért is vettem őket így egy kalap alá, mert elég szubjektív, hogy kinek mi a luxus. A lényeg, hogy praktikusság és ár/érték arányban ezek kullognak a sor végén.
Persze én is elcsábultam olykor. A férjem ilyenkor elgyötörten kérdezte: tényleg szükség van még erre is? Ránéztem párás szemekkel: Lécciií! És mindketten tudtuk, hogy nem csak a babának, de az anyai lelkemnek is szüksége van némi babusgatásra. És megvettük. És mások is így jártak. Azóta is virágzik a babaipar.


-          párásító - Egy egészséges baba meg tud birkózni a lakásban uralkodó légállapotokkal. Sokat kell szellőztetni, port törölni, meg porszívózni (hasfájós babák kifejezetten jól alszanak a porszívóra), hogy ne legyen szálljon a por. Ha télen túl száraz a levegő tegyünk sós vizes tálat, vagy vizes törülközőt a radiátorra és szellőztessünk. Légúti problémákkal küzdő babáknak orvosi utasításra persze elkelhet a párásító.

-    babamonitor - Ha a baba alszik tegyük a dolgunkat és ne leskelődjünk. Mondjuk egy-két alkalommal nekem is jól jött volna, például, amikor nagyágyba szoktattuk a kislányomat, hogy lássam nem settenkedett-e ki egy kicsit babázni a szőnyegre alvás helyett. De ehhez túl nagy beruházás lett volna.

-        mózeskosár – Ha a babát mindig magad mellett akarod tudni, akár hol vagy a lakásban egy hagyományos mózeskosárban könnyen magaddal viheted, akár alszik, akár nézelődik. Sajnos ma már nem divat, nem is igen kapható normális minőség.

-          babahinta – A babák imádnak hintázni, és még fejlődnek is tőle. A hasfájós babák szülei egyenesen istenítik a motoros babahintákat. Mi a hasfájást megúsztunk, vagy a térre jártunk le hintázni, vagy a bölcsőben, hordozóban ringatóztunk. A kisfiam a hordozót megtanulta egyedül hajtani! Azóta is oda van a hintákért. Ettől függetlenül a babahinta akkor is csak még egy, csupán pár hónapig használható ketyere, amit kerülgethetünk a lakásban.


-         bölcső – A babák jobban szeretnek szűk helyeken, ringatózva aludni, mert ez a mama pocakjára emlékezteti őket. Másfelől nem árt, ha megtanulnak egyedül, a saját kiságyukban fekve elszenderülni. Ez mindenkinek jó. És a bölcsőt nagyon hamar kinövik. Mégis egy újszülött a bölcsőben, szívet melengető látvány. És a bölcsőkészítés barkácsoló kedvű apukáknak, nagypapáknak ajánlott babaváró tevékenység. Egy kis kedvcsináló: itt!

-    alkalmi ruha babának – Nagyon édes ünneplő habos-babos ruhaköltemények léteznek. Kétlem, hogy kényelmesek lennének. Ha csak nem mentek minden héten esküvőre, kidobott pénz. Persze a keresztelőre is fel kell venni valamit. Ha úgy érezzük, hogy a fehér rugi nem elég ünnepi, turkálóban keresgéljünk valami cuki kiegészítőt. Egy fodros sapi is csodákra képes.

-        babacipő – Egy járni nem tudó babára minek cipő? Csak, hogy feszengjen benne? Te szeretsz cipőben heverészni a kanapén? Ha hideg volt én inkább réteges öltözést, a zokni részel ellátott rugdalózókat és a vastag zoknit részesítettem előnyben. Fő a kényelem! Még esetleg a kötött cipő alakú zoknik, ha divatozni akarunk.

-          párna – Csecsemőnek nem kell párna. Maximum egy nagyon vékony. De elég akár egy összehajtott textilpelus is.

-    pelenkaszemetes – A szagmentes varázskukák méregdrágák. De jó, egyszer kibírjuk, nem akarunk kakiszagot. Igen, ám, de ezek csak bele való spéci zacskóval működnek, ami havi szinten kerül annyiba, mint a szemetes maga. Elég egy jól záródó szemetes a vécébe. Amúgy csak akkor lesz igazán izgalmas a kérdés, ha már elkezd húst enni.

-    sterilizáló folyadék – Nem hőálló játékok sterilizálására való vegyszer. Drága és ki tudja mennyi jut belőle a baba szervezetébe. És amúgy is akkor kezd el igazán játszani, amikor kúszni-mászni, és akkor már úgyis minden elérhetőt a szájába vesz, felnyalja a padlót, így a játékoknak is elég a sima mosogatószeres víz. Az újszülött játékait gőzben is sterilizálhatjuk, vagy leöblítjük forró vízzel. És tudtátok azt, hogy egy éves koráig egy kiló koszt meg kell ennie, hogy az immunrendszere rendesen kifejlődjön?

-    hajmosó karika – Ha babakorától fogva így mossátok a haját hozzászokik. Ha babaúszni sem jár, még öt évesen is ragaszkodni fog hozzá. Akarod te ezt? Inkább szokja meg a vizet. A babasampon nem csíp. 

-    játszószőnyeg – Bármilyen szőnyeg megfelel, ami se nem túl puha, se nem túl kemény, vagyis kényelmesen lehet rajta hemperegni, építő-kockázni és színes és takarítható. Ráadásul a habszivacs játszószőnyegről meg pont azt hallottam, hogy a gyerekek elrágcsálják és ha véletlen a tüdőbe jut, akkor krónikus köhögést okoz a gyereknek és orvos legyen a talpán, aki rájön, hogy mi a gond.
-    kádállvány – Kényelmes állva fürdetni, de nagyon hamar kinövi és csak a kacatkupac nő a tárolóban.
-     baldachin és vas – Abszolút felesleges dolog. Viszont nagyon szép. Ez kell az anyai léleknek. Sajnos pár hónap után már a fejükre rántják. Talán annyi előnye van, hogy a baba nem a plafont, hanem a redőket bámulja és kevésbé éri a huzat a fejét. De miért lenne a babaszobában huzat?
-    utazós babakocsi – Ha van otthonra egy nagy kényelmes babakocsitok és az autó hátuljában meg egy esernyőre csukható apró jószág lalpul, akkor igazán el vagytok kényeztetve. Így apuka is kevesebbet fog morogni, hogy mennyit kell pakolni utazáskor.
-    cumisüveg szárító – ez a kedvencem. Gyönyörű plasztik alakzatok díszeleghetnek a konyhádban. Tegyél a pultra vagy egy polcra textil pelust, arra a szárítandó cumisüvegeket, egy másikkal pedig takard le. Ennyi! Persze azt is megértem, ha a design őrültek elcsábulnak. ;)

-        tápszer adagóló doboz – ezt két sima cumisüveg, vagy anyatej tároló edény is tudja: egyikben a por, másikban a víz, ha kell összekevered.

-          sterilizáló tasak, utazáshoz - Sose használtam, pedig sokat jöttünk mentünk. Igaz, én szoptattam őket (szinte bárhol - csak egy kendő kell - az anyatej pedig steril)

-          világítós cumi – félreértés ne essék, nem világít, hanem fluoreszkál, kb lámpaoltás után fél óráig, naná, hogy hajnal háromkor a cumi már így is tökéletesen bele fog olvadni az ágynemű mintázatába

-          kanálban végződő cumisüveg – a babacucc gyártók rettentő találékonyak, hogy hogyan csábítsák ki az ezreseket a pénztárcánkból

-          cumisüveg melegítő tasak, utazáshoz – ha sokat utazunk télen, esetleg, de én inkább vinnék egy termoszban melegvizet a tápszer készítéshez


-          gipsz kéz- és lábszobor készítő szett - Ez csak egy vicc, ugye? J Oh, fájdalom! A gyermekeink felnőnek. Nincs mese. Időnként valóban nehéz ez nekünk, mamáknak. De egy gipsz porfogó nem fogja visszahozni, azokat a varázslatos napokat.

Ez jó is lesz végszónak. Akármekkora is a kelengyeládánk. Ne a tárgyak bűvöletében éljünk. A gyermekünk a csoda!u.i.: Ha valami még eszembe jut, frissítem a listákat. Jó gyűjtögetést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése